Burger z tuńczykiem - sprawdzony przepis na oryginalną kanapkę

Szukasz pomysłu na gorącą przekąskę lub sycący obiad? Wypróbuj domowe burgery z tuńczykiem! Oto sprawdzony przepis na oryginalną kanapkę, która zniknie z talerza w mgnieniu oka.

Kotlety z tuńczyka – przygotowanie krok po kroku

Tradycyjne burgery - takie, które można spotkać w amerykańskich restauracjach i barach ze street foodem - przygotowuje się z mięsa wołowego. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by domowe burgery wykonać z użyciem innego rodzaju mięsa. Ciekawą opcją są kotlety z tuńczyka - niskokaloryczne i bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3. Jak przyrządzić burgery z tuńczykiem? Oto przepis:

  1. Kawałek tuńczyka, 1 cebulę dymkę i niewielką natkę pietruszki posiekaj bardzo drobno, a następnie umieść w naczyniu.
  2. Dodaj 1 jajko, 2 łyżki majonezu i 2 łyżki ulubionej musztardy. Dopraw solą, pieprzem, papryką wędzoną i odrobiną soku z cytryny. Wymieszaj wszystkie składniki, by stworzyły jednolitą masę.
  3. Z masy uformuj w dłoniach kotlety. Usmaż je po obu stronach na patelni z dodatkiem tłuszczu, aż uzyskają złotawy odcień.
  4. Nadmiar tłuszczu odsącz z kotletów przykładając do nich listek ręcznika papierowego.

Jakie dodatki pasują do burgera z tuńczykiem?

Kiedy już usmażysz kotlet z tuńczyka i umieścisz go w chrupiącej bułce, musisz dobrać odpowiednie dodatki. Jakie składniki najlepiej komponują się ze smakiem ryby? Oprócz klasycznych dodatków do burgerów, takich jak zielony ogórek, pomidor czy sałata rzymska, możesz postawić na nieco bardziej oryginalne kompozycje smakowe. Do tuńczyka świetnie pasuje marynowany imbir, grzyby shitake czy świeże kiełki. Kanapkę można też urozmaicić kilkoma plasterkami rzodkiewki, prażonym sezamem, papryczką chili lub aromatyczną kolendrą.

Jeśli potrzebujesz kulinarnej inspiracji i masz ochotę na wyjątkowe w smaku burgery Kalisz, spróbuj oryginalnych kanapek Pasibus, które w niczym nie przypominają dostępnego wszędzie fast foodu wątpliwej jakości. Do przygotowania burgerów wykorzystywane są wyłącznie świeże, dobre gatunkowo składniki, w tym mielona na miejscu wołowina. Starannie dobrane kompozycje smakowe trafiają w najróżniejsze gusta i zachwycają Polaków już od ponad dekady!

Pyszny burger z tuńczykiem – jaki sos podkreśli jego smak?

Prawidłowo przyrządzony i odpowiednio dopasowany sos stanowi ważny element każdego burgera. To właśnie on nadaje kanapce soczystości i wydobywa głębię smaku pozostałych składników. Jaki sos najlepiej pasuje do burgerów z tuńczykiem? Jeśli lubisz oryginalne połączenia, zdecyduj się na sos majonezowo-limonkowy lub bazyliowy. Fani bardziej pikantnych, rozgrzewających dań mogą dodać do burgera sos z wasabi, chili albo sriracha. Z tuńczykiem świetnie współgra także klasyczny sos do burgerów przygotowany z przecieru pomidorowego (lub keczupu), musztardy, majonezu i octu.

Burger z tuńczykiem to propozycja gorącej kanapki o zmniejszonej ilości kalorii w porównaniu z klasycznym burgerem wołowym. Do tuńczyka dobierz ulubione warzywa, dodatki oraz sos, który podkreśli smak ryby i dobrze skomponuje się z resztą składników.